Suriname

Vanaf dinsdag 9 november tot woensdag 17 november zijn Tineke en Patrick met de Stichting Jacques de Leeuw in Suriname ter gelegenheid van de officiële heropening van de Petrus en Pauluskathedraal. Op deze blog zullen we regelmatig ons wel en wee laten horen. Wij verblijven in het:

Torarica hotel en casino
Mr L.J. Rietbergplein 1
Paramaribo
Suriname
Tel 00597 471500
info@Torarica.com

Wij vliegen met onze nationale trots KLM.
De heenvlucht: KL713 vertrek Schiphol dinsdag 09-11 – 10:20.
De terugvlucht: KL714 aankomst Schiphol woensdag 17-11 – 07:15

Eerste indruk van de aankomst op Zanderij.

Dinsdag 9 november
Aline brengt ons naar Schiphol. Het inchecken verloopt chaotisch als blijkt dat we allemaal veel te zware koffers hebben. Uiteindelijk om 11:00 vertrokken we met de MD11 PH-KCC Marie Curie van KLM. Een prima vlucht, uitstekende service van het cabinepersoneel en cockpit van KLM. We werden namelijk door captain Hans Tijsma uitgenodigd even in de cockpit te komen kijken. Prachtig werkelijk hoe je daar op 11km hoogte de wolken tegemoet vliegt. Tegen kwart voor vier locale tijd landden we op vliegveld Zanderij. Nadat we de vliegtuigtrap waren afgedaald en net in de nieuwe ontvangsthal waren, begon het vreselijk te regenen. Gelukje dus, zal wel de hand van Peerke zijn. Bij de douane stond een lange, lange rij. Op een slimme manier kwamen we in de rij voor de vips terecht en waren we in een mum van tijd in de ontvangsthal waar onze koffers inmiddels over de band rolden. Ook onze bus stond inmiddels gereed, zodat we tegen zes uur in het hotel konden inchecken. In kamer 238 is het goed toeven. Na ons een beetje te hebben opgefrist stond het eerste programmaonderdeel op de agenda; een ontmoeting met het bestuur van StiBeKa, de stichting die de renovatie organiseert. Tegen half tien in ons mandje, moe.

Woensdag 10 november
In de ochtend brengen we met een kleine delegatie een bezoek aan de Nederlandse ambassadeur in Suriname de heer Aart Jacobi. We worden allervriendelijkst ontvangen en hebben een goed gesprek over de problemen tussen Nederland en Suriname. Aan het eind mag ik hem het winnende boek van de AKO literatuurprijs overhandigen. Hij is daar laaiend enthousiast over en wil een foto laten maken dat ik het boek aan hem overhandig. De foto volgt later op deze blog.
Daarna gaan we een eerste k brengen aan de kathedraal. Hij staat er werkelijk prachtig bij. Ook van binnen is het fraai opgeknapt. De lunch gebruiken we vervolgens in Het Vat, schuin tegenover het hotel.
De middag gebruiken Tien en ik om er samen op uit te trekken. We wandelen langs fort Zeelandia via de Waterkant, de centrale markt en de Jodenbreestraat door het centrum van Paramaribo. Af en toe regent het flink, maar het deert ons niet. Tegen vijf uur zijn we terug in het hotel en nemen we eens verfrissende duik in het zwembad. Tegen zevenen vertrekken we naar het huis van Olga Issa die ons heeft uitgenodigd voor het eten. Daar is iedereen die er toe doet inzake de Kathedraal in Paramaribo aanwezig. De bisschop, de pastoor, de stichting die de renovatie heeft georganiseerd, vertegenwoordigers van de eu en de minister onder wiens verantwoordelijkheid het allemaal viel.
Zeer aangename en plezierige avond gehad. Tegen elfen terug in het hotel.

Donderdag 11 november
Vandaag al vroeg wakker. De stichting gaat een bezoek brengen aan de Kennedyschool en aan de Estherstichting. Tien gaat mee met een excursie naar Brownsberg aan het Brokkopondomeer.
Bezoek aan de Kennedyschool voor doofstomme kinderen was net als de vorige keer hartverwarmend. Met weinig geld en materiaal leert men de kinderen toch goed lezen en spreken. Wij hebben de school gesteund door een opleiding tot timmerman mogelijk te maken. We hebben een ruimte laten inrichten met machines voor houtbewerking en nu zullen we ook een opleiding tot lasser mogelijk gaan maken. Bij de Estherstichting werd ook enthousiast gereageerd op onze komst. We hebben daar drie jaar geleden de vernieuwing van de wasruimte en de aanschaf van nieuwe wasmachines voor rekening genomen.
’s middags heerlijk geluierd aan het zwembad. ’s avondspits met de groep uit eten bij de Chinees Chi Min aan de Anton Dragtenweg. Was niet geweldig.

Vrijdag 12 november
Vandaag gaan we op bedevaart naar Batavia. Vroeg op om op tijd bij de kanselerij van de bisschop te zijn. Achter de kanselerij ligt de Elisabethschool en zo pakken we de dagopening met het heisen van de vlag en het zingen van het volkslied nog mee. Om acht uur rijden we met een aantal bussen richting de plaats Boskamp. Daar kwamen we tegen tienen aan. De boot van het bisdom de Peerke II lag al klaar. Niet iedereen kon daar echter op. Er lag naast de boot ook een grote indianen korjaal. Twee mensen naast elkaar zeven achter elkaar. Grote buitenboordmotor er achter. Tineke en ik zijn in de korjaal gestapt, wel ontzettende wiebekig maar daardoor ook wel spannend. Zo waren wij binnen 20 minuten op Batavia. De andere boot deed er een uur langer over.
Batavia zag er nog beter uit dan vorige keer. De oeverwal was klaar, ook de nieuwe aanlegsteiger was geplaatst, en inmiddels al weer volledig afgebladderd, en voldeed goed. Na wat rondgekeken te hebben en vele papegaaien van boom naar boom hebben te zien fladderen zijn we in de korjaal met een kleine groep een half uurtje doorgevaren naar het volgende dorpje: Kalebaskreek. Midden in de jungle staat in dit kleine dorpje bij een hele grote hoon een schooltje waar de kinderen uit de omgeving les krijgen. Ook die school ondersteunen we door giften van allerlei aard. Na terugkomst op Batavia was het officiële programma snel afgelopen. We waren nog net op tijd om daar een kaars aan te steken en genezing te vragen voor de zieken. Met de Peerke II voeren we terug naar Boskamp en om 18:00 waren we terug in Paramaribo. ’s avonds hebben we gegeten bij Zus en Zo. Tijdens het eten was er vuurwerk op het onafhankelijkheidsplein ter ere van de start van de internationale Savanah ralley.

Zaterdag 13 november
Deze ochtend om negen uur is de officiële herbegrafenis van Petrus Donders. Van zijn bescheiden plaats in een hoekje van de kathedraal naar een prachtig praalgraf in een van de zijbeuken. Er mooi en vol symboliek.
Na deze plechtigheid gaan Tien en ik nog even wat winkelen in de drukke Domineestraat. Schoenen, slippers, shirt en sokken. Tegen drie uur waren we terug in het hotel. Een heerlijke plons in het zwembad pakt even verkeerd uit. Ik blesseer mijn knie en loop nu moeilijk. Tegen zes uur gaan we naar de kathedraal. Vanavond is de officiële oplevering van de restauratie. Veel te lange en soms saaie toespraken. Na drie uur zitten eindelijk klaar en tijd voor een feestje. JdL wil echter meteen weg om te eten we eten bij de Waag, aan de waterkant. Weer vuurwerk nu vanwege en 55 jarig bestaan van Parbo, het bier van Suriname. Eten was goed bediening slecht. Teruggelopen, met pijnlijke knie, dwars door het grote Parbofeest naar het hotel.

Zondag 14 november
Vanochtend eens lekker uitgeslapen. Tegen tienen gaan ontbijten. We besluiten dat er vandaag een kleine delegatie naar de lunch van de bisschop gaat. Wij blijven bij het hotel en relaxen wat. Tien wil graag nog wat fietsen en baalt ervan dat ze deze ochtend niet naar het plein is gegaan om de vogelfluitwedstrijden mee te maken. You can’ t have them all. Ter compensatie huren we ’s middags een paar fietsen tegenover het hotel. We fietsen de keizersweg helemaal af en vervolgens langs de Zoo via leonsberg terug naar het hotel.

Location:Cornelis Jongbawstraat,Para Maribo,Suriname

3 gedachten over “Suriname

Reacties zijn gesloten.